Ch@t B0x

02 Disember 2011

Kenangan Pahit

Assalamualaikum bloggers,

Saya tak tahu ape jadi dengan ku. Semua kenangan pahit sepanjang tahun ni sering menghantuiku sehingga aku sering murung dan termenung. Sukar ku hendak katakan pasal ini. Sehingga hari ni aku sudah tidak larat melayani semua kerenah kawan. Ketamakkan, sikap pentingkan diri sendiri, keegoan, kedegilan, tidak memahami dan lain-lain sudah banyak saya rasakan dari kawan. Mereka tidak sedar, tapi saya nampak selama berkawan dengan mereka. Kata-kata mereka yang menyakitkan dan kasar. Semakin akhir zaman, segelintir pun tidak kenal erti hormat dengan kawan sudah. 

Pengajaran dari perangai kawan itu akan mengubah cara saya berkawan. Saya sukar nak jumpa kawan yang jujur dan ikhlas berkawan. Cara saya berkawan lepas ni maybe akan menyakitkan korang yang telah mempergunakanku untuk kepentingan korang bila perlu aje. Terpulang pada korang untuk menerima kata-kataku ini ataupun tidak.

Cuti Sem

Assalamualaikum..

Cuti sem selama hampir sebulan ni cuti di Kelantan iaitu kampung halaman mak ayah. Sekarang tinggal sementara di rumah mak saudara dan bapa saudara. Malu pun ada sebab sepupu ramai lelaki. hehehe. Tak tahu nak wat gapo. hehehe

Selepas habis portfolio dan dinner pada 18/11/2011, saya dan 4 kawan lain pergi ke Singapore pada pagi ahad(20/11/2011). Pelbagai kenangan pahit dan manis terdapat di sana. Kami bertolak dari Kuantan ke Johor menggunakan bas pada jam 1 pagi ahad(20/11/2011). Berada di sana selama 3 hari 2 malam. 2 pensyarah kami warga Indonesia yang membawa kami bersiar-siar tapi tidak sampai hari ke-3 kerana mereka balik ke kampung halaman mereka.

Selepas pergi ke Singapore, saya bertolak ke Kelantan pada tengah hari rabu(22/11/20011). Saya tak tahu habis sem bila. Tiket ke Kuantan pun tak ambil lagi. Dekat sini saya tak tetap tinggal dekat rumah saudara. Kejap tidur di rumah saudara tu dan kejap tidur di rumah saudara ni. hehehe. Saya tak tahu nak tinggal dekat mana.

Baru hari ini internet ok sikit. Sebelum ni lembab sangat. Nak update blog dan upload gambar terbantut jadinye.

Have A Nice Day.

09 November 2011

Takde tempat leh luahkan hati.. blog ni aje yang dapat... Blog ni aje kut kawan baik I.. ekekeke... ye la takde sape nak dengar, taip dekat sini aje la... bukan ade orang nak bace pun... hehehe... Blog ni sunyi... Sorang-sorang macam saya juga... bagus-bagus... ekekeke... ape ka...

Warning!:~ Emotional post

Ramai yang fikir berkawan ni tak penting bagi mereka... Ade yang anggap kawan ini cuma sekadar teman, minta bantuan dan tempat luahkan perasaan... tapi mereka juga tak tahu kawan ni lebih bernilai dari nyawa saya... Saya sanggup korban ape sahaja untuk mereka selagi tidak melanggar perintah Allah SWT... Maybe ade yang sedar cara saya berkawan dan ade yang tak...

Macam-macam ragam kawan dari dulu sampai sekarang... Ni bukan setakat cabaran tapi musuh utama bagi saya...

1. Kawan yang cepat salah faham dan buat keputusan tanpa usul-periksa

-Bila kita bantu mereka sampai kerja sendiri tak siap=mereka kata kite malas dan suka berborak.

-Bila kita takde duit nak beli barang untuk buat kerja=mereka fikir kite suka buang masa dan suruh buat gak kerja tu.

-Bila barang kite banyak dekat bilik=mereka kate bersepah.

-Bila kite balik lewat jam 3,4,5 pagi=mereka kate kite suka balik lewat. Banyak assigment beb.

-Bila kite call seseorang=mereka kate kite suka bergayut. Mak aje call selalu. Yang lain jarang sangat. Salah ke?.

-Banyak lagi...

2. Kawan yang egoiz

-Kalau setakat nak beritahu ade barang baru dibeli, ok lagi. Saya terima dengan senyuman.

-But. Paling tak suka orang yang suka tunjuk-menunjuk sambil tunjuk muka dan riak egoan seperti angkat kening lepas tunjuk dan beritahu sesuatu @ lompat-lompat macam dak kecik sambil ketawakan kite. Ape ka... Whatever...

3. Kawan yang pentingkan diri sendiri

-Ramai yang tak sedar mereka memiliki pentingkan diri sendiri seperti kedekut ilmu. Saya paling tak suka orang yang kedekut ilmu atau tak jawab pertanyaan saya. Ye la kita tak berape pandai macam orang lain, itu la gunanya menanya.

-Kawan lama selalu buat hal ni.. kawan baru pun ade..
Bila saya message tanya khabar atau tanya sesuatu=mereka tak reply
Bila saya call=mereka tak angkat
Bila saya tanya nape tak angkat saya call berape kali=mereka bagi alasan tak sempat la, lupa nak reply dan lain-lain. Kalau saya call tapi tak angkat, sekurang-kurangnye message la lepas tu.. ni tak beberape hari, minggu, berbulan tak reply bagi respon... Bukan senang saya boleh call-call ni... Saya pun bz gak...

4. Kawan yang tidak tepati janji

-Janji macam-macam tapi last-last saya yang menunggu lama... Sedih taw... Haish... Tak tahu nak kate ape lagi tentang ni... Sangat sedih... Janji tinggal janji... Saya sanggup tunggu korang sampai berjam-jam... Tapi korang?, huh... Kecewa sangat... Ni ke namanya kawan?...

-Bila saya call tanya balik, jawapannya bz la, lupa la, bla bla...

5. Kawan yang gedik

-Ni ramai perempuan macam ni.. Tak semua ok... Sentuh lelaki tak tahu halal haram.. ketawa kuat-kuat sampai ganggu orang lain... Suka rapat-rapat dengan lelaki bila bergambar...

-Lelaki gedik pun ade.. tak semua gak.. Sentuh perempuan, salam perempuan yang bukan muhrim. Suka rapat-rapat dengan perempuan bila bergambar...

-Terus-terang saya kata, sakit hati mata saya lihat bila perempuan dan lelaki yang bukan muhrim berdua-dua bergambar. Kalau suami isteri takpe la juga.. Ini yang belum berkahwin... Dan lepas tu sebarkan macam 1 dunia nak tahu.. Boleh timbul fitnah tu.. Lepas tu, start la mereka dua yang bergambar tu marah sebab orang lain panggil mereka pasangan bercinta la... Macam suami isteri la... (Sebab tu la saya selalu kata taknak bila bergambar sorang dengan lelaki bukan muhrim.. Fitnah lebih dahsyat dari membunuh... Kalau ade terjumpa korang ambil sembunyi-sembunyi, siap la korang kena marah.. ekeke.. kejam)

6. Kawan yang tak peduli bila kite luahkan masalah

-Bila korang cerita masalah korang, saya dengar dengan teliti.. Siap fokus lagi tu.. Tapi bila saya cerita lak, korang buat dek.. Tak semua la... ade yang pernah kate "whatever"...

7. Kawan yang ambil kesempatan

-Ni selalunye bila ade yang minta tolong dekat saya bila mereka susah... Saya tak kisah korang nak tolong saya balik bila saya susah ke tak.. Tapi yang saya nak minta tolong cuma satu iaitu jawab pertanyaan saya setiap kali saya tanya... tu je.. Sebab bila korang jawab pertanyaan saya, saya dah rasa lega dan rasa korang sudah membantu saya gak walaupun dengan menjawab pertanyaan saya...

-Pernah tak saya tak jawab pertanyaan korang?... Kalau saya tak jawab, maybe saya merajuk dengan korang ataupun saya meluat dengan anda (Ini tahap benci ni.. cuba elakkan).. Bukan pasangan korang je pandai merajuk, saya pun merajuk gak.. hahaha


Tu antara kawan yang pernah saya jumpa.. Banyak lagi.. Tak larat nak menaip dah...

Saya layan korang lebih saya sayang diri sendiri.. Saya sanggup kena dimarah pensyarah sebab saya hantar kerja lewat... Saya sanggup tinggalkan kerja saya sendiri sebab nak ajar korang dan bantu korang... Bila sama-sama lewat hantar, korang selalu suruh saya dulu hantar, saya sanggup gak buat macam tu walaupun kena marah dengan teruk supaya korang tak kena marah dulu... Saya sanggup jalan kaki g kolej bila korang ajak g kolej.. Bila saya terlepas angkat call korang, saya call atau msg balik...

Kesilapan korang sudah lama saya maafkan sebab saya sangat-sangat sayang korang sangat-sangat...

But...

May Allah Bless You...

Start Saya Semester 2 (Insya Allah dapat masuk), kalau korang tetap perangai macam tu, saya cuma boleh kate May Allah Bless You dan saya tegur korang bila perlu aje... Saya dah penat kawan pijak-pijak saya sesuka hati mereka.. Sedih sangat-sangat...

06 November 2011

Pakaian Wanita & Lelaki

Semasa sambung belajar di Pahang ni... korang tahu la macam-macam ragam pakaian wanita akhir zaman... Lelaki mula la cuci mata.. Astagfirullahal'azim.. Ini baru Pahang, bukan lagi negara yang lagi besar... Bukan nak kutuk Pahang ok... semuanye sama aje kalau negeri lain gak sebab orang dalamnye peragai macamana...

Ni makcik tua nak royak sikit.. Korang selalu panggil saya makcik kan bila saya bagi nasihat sikit... sikit je...

Saya yang perempuan ni pun sakit mata tengok bila wanita akhir zaman memakai:
-Tudung singkat atas paras dada
-Baju ketat dan seluar ketat
-Baju lengan pendek
-Baju dan seluar jarang
-Baju paras atas punggung
-Baju macam-macam lagi

Siap boleh senarai lagi tu.. Haish.. Sedih saya bila lihat mereka lebih-lebih lagi orang yang dikenali... Alasannye, fesyen la.. Ikut trend sekarang la.. Takut lelaki tak terpikat la.. Takut takde sape kate lawa la... takut susah nak cari kerja la.. bla bla bla bla bla bla bla...

Yang mana lagi penting?.. Luaran ke dalaman?.. huh.. jawab-jawab..

Saya cuba tak jadi seperti itu.. Kalau pilih baju pun sebenarnye saya cerewet.. hehehe..

Wanita Akhir Zaman, jom kita pakai pakaian:
-Tidak ketat
-Tidak berlengan pendek sampai nampak lengan
-Tidak nampak punggung
-Tidak jarang
-Tudung menutupi dada
-Cara Islam...

Wahai Wanita Akhir Zaman, korang tak pernah terfikir ke yang aurat kita ni special untuk yang tersayang... Seorang aje... kan cantik tu.. (Romantik la konon.. hahaha)

Ingat Yang Tersayang. jangan sampai Ayah, abang, adik lelaki kita dan pada yang ada suami terheret sekali masuk NERAKA semata-mata mereka tidak mengarah kita tutup aurat. Moga dijauhkan.

Meh sini layari laman web ni.. promote ni.. ekekeke.. sebagai pengajaran..

Wanita Seksi

Lelaki nak tengok gak pun boleh.. Tak salah pun.. hehehe... Cuci mata.. hahaha

Lelaki lak.. Sape kate lelaki takde yang seksi?.. jawab-jawab.. hahaha

lelaki seksa selalu pakai:
-Baju dan Seluar ketat
-Seluar macam nak tertanggal (kesian sy tengok, macam seksa korang pakai. ish2)
-Seluar atas lutut (panas sangat kut cuaca sampai tak cukup kain nak dipakai.. kesian..kesian)
-Dan lain-lain

Saya tabik perempuan & lelaki yang jaga aurat ni.. Maklum la, zaman sekarang kan ramai sangat yang terlampau open-minded.. cabaran nafsu tu..

Project 1 : Face Mask




Ni hasil project yang pertama.. lucu kan.. Kena conteng-conteng muka.. Tapi dak2 utm, mereka buat jadi topeng.. saya pun tak tahu kenape kaminye lain... Saya takde time utm portfolio, tak dapat nak tanya mereka.. hehehe..

Memang pedih sangat masa pakai ni sebab saya salah beli jenama colour... Saya beli fiber colour... Yang untuk kain tu.. Saya beli tu pun bila bekas roomate saya sarankan yang tu sesuai... Saya pun beli tanpa usul-periksa.. My Fault.. Haish..

Ada lagi design kawan lain yang lagi cantik.. Gambar ini diambil oleh Jurugambar Shahputra kalau tak silap..

I'm Back

Lama dah tak update blog ni..

Takde camera nak ambil gambar.. hehehe... Nak cerita tentang projek saya..

Saya sekarang melanjutkan pelajaran dari SPM ke Diploma Architecture UTM di Kolej Universiti Shahputra, Kuantan, Pahang.. Insya Allah, dapat naik sem 2.. Orang selalu kate yang kos ni ramai tak cukup tidur.. hehehe.. tapi saya tidur aje kalau takde semangat nak buat.. ye la buat kerja seorang diri kan..

Banyak masalah yang dihadapi.. Masalah peribadi, housmate, kawan dan lain-lain... Tapi hidup kena teruskan.. Good Luck to Me..

Projek yang dibuat menarik. Insya Allah saya akan tunjukkan.. Hasil kerja saya tak la sebagus mana.. kena cari Camera dulu.. hehehe..

...May Allah Bless You All...

04 Mei 2011

Sibuk Memikir

Busy Memikir sampai takde masa untuk berblog...
Bila hati tenang aje ye update blog...

Menyesal cuti ni... Takde guna akal dalam otak ni...
Baiyinah tak suka membazirkan masa... huhuhu...
Tapi takde siapa yg memahami dan membantu...

Berhenti blog ni sehingga masalah selesai... Insya Allah...

Good Luck untuk pelajar lepasan SPM yg hendak sambung belajar...

Daa...

Agak sukar nak memilih~ ~ ~....

09 April 2011

Rain On My Birthday

Hari jadi yang penuh dengan kehujanan pagi dan petang...

Umur dah 18 tahun tapi perangai masih macam budak-budak... ekekeke...

Tiada ape pada umur...

Yang penting ceria selalu.. ^_^...

30 Mac 2011

Meh meh ikut peraduan ni... Join aje... Tak menang pun takpe...
Hadiahnye coklet...
Tarikh tutupnye 31 Mac 2010...


Ini link dia...

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

>>>

???... hahaha... sabarr...

Dunia Belibelah

20 Mac 2011

  • Hijaunya bumi Arafah.
  • Lahirnya ramai anak anak zina dari perkahwinan tidak sah atau perceraian tidak diluluskan mahkamah.
  • Keluar sejenis binatang dari perut bumi yang digelar Dabbatul Ardhi.
  • Keluar asap tebal dibumi hijaz.
  • Munculnya nabi palsu yang ke 40.
  • Diangkat al-Quran dan Ilmu Addin dari manusia.
  • Berlaku perang besar dikawasan kaukasus
  • Runtuhnya Ka'abah diserang oleh orang habshah
  • 3 kali gempa bumi
  • Keluarnya suku Yakjuj dan Makjuj.
  • Bermulalah kekuasaan Dajjal.
  • Munculnya Imam Mahdi.
  • Turunnya Nabi Isa a.s. dan azannya mematikan yakjuj makjuj.
  • Matahari terbit dari ufuk barat.
  • Terdengar tiupan sangkakala pertama.

Sumber: Wikipedia

13 Mac 2011

KUALA LUMPUR: The Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) examination results will be out on March 23.

Education director-general Datuk Abdul Ghafar Mahmud confirmed the date yesterday with the News Straits Times.

Between Nov 23 and Dec 20 last year, some 467,970 candidates sat the SPM examination at 3,594 centres nationwide.


There has been much speculation on various online channels such as blogs and social networking sites about the date the results will be released.

12 Mac 2011

Agaknye bila tarikh sebenar SPM?...

Takde pun surat khabar ngesahkan tarikhnya... Yang ada pun satu... tapi tu tak cukup ngesahkanya...

Tertanya-tanya sampai takleh tidur ni...
Baca banyak artikel di forum sampai lewat pagi pun tak ngantuk-ngantuk.... haiya...

10 Mac 2011

F!r$t P0$t!ng...^_^

Assalamualaikum dan Salam Perkenalan...

Andai tersilap atau terkasar bahasa, harap dimaafkan dan ditegur...

Happy Always...

 

Get this and more blogger templates free at "Free Blogger Help"